Ana içeriğe atla

Minyatür Sanatında Neden Perspektif Yok?

http://www.dunyabizim.com/?aType=haber&ArticleID=12784


  Konu "Estetik Anlayışımız ve Tasarım" anlatan Reza Hemmatirad.
Eğitimini Grafik üzerine tamamlamış bir yandan da iç mimari ve dış cephe tasarımları yapan ve resim kara kalem konusunda bir üstat aynı zamanda. İstanbul Tasarım Merkezinde ayda bir kez ve dört ayrı başlık altında düzenlenecek olan seminerlerin ikincisi 14 Mart günü yapıldı.

   Mimari yapılarda resimlerde her tür tasarımda estetik kaygı işlevsellikten uzak tutulduğu zaman, üretilme gerekçesinde sapma görülebiliyor çoğu zaman. Estetik kaygının fonksiyonelliğinin üzerine çıkmasının yanlış olduğunu söyleyen Reza Hemmatirad, "Bizim bugün estetik gözüyle baktığımız çoğu şey, eskiden ihtiyaca binaen yapılırdı. Piramitlerin üzerindeki resimler/bugün bize estetik görünüyor fakat o dönemde yaşanmış bir olayı anlatmak için yapılmıştı" diye ekledi.

   "Bir şeyi ne kadar estetik hale getirmeye çalışırsak çalışalım, hiç bir zaman yaradılışı kadar güzel yapamayız.  Allahın yarattıkları özünde estetikte zirvedir. Hiç kimse bunun üzerine çıkamaz."

      Minyatürde çok fazla olayı bir alanda anlatmak için perspektif kaldırılmıştır.

Matrakçı Nasuh eseri

   Reza Hemmatirad, minyatürün perspektif algısının olmayışını ve estetik bir kaygıya bağlı olmayan bir sanat dalı olduğunu çeşitli görsellerle sundu.
   "Minyatürde diğer sanat dallarında görünün perspektifi göremezsiniz. Büyük bir zeka ürününün sonucu olarak minyatürde çok fazla olayı bir alanda için perspektif kaldırılmıştır. Perspektif kaldırıldıktan sonra farklı mekanlarda aynı anda gerçekleşen olayları anlatmak daha kolay bir hale gelmiştir. Tek bir sayfada çok fazla olay anlatılır. O dönemlerde altın, boyai fırça gibi tüm materyaller çok pahalıydı, İnsanlarda az imkanla çok iyi eserler çıkarmıştı."

    


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mangalda Tavuk Ciğeri

  Merhabalar, nasılsınız arkadaşlar. İnternette aradığınız zaman çoğu tarifte ciğeri sote olarak yaparlar. Ben daha önce hiç tavuk ciğeri alıp yapmayı denemedim ve aslına bakarsanız hiç tavuk ciğeri yememiştim. Marketlerde hazır paketlerde satılan tavuk ciğerinden bi paket alıp denemek istedim ama sote olarak yapmaktan bahsetmiyorum. Acaba dedim bunun mangalda pişeni nasıl olur? Denedim oldu.... Marketten aldığınız tavuk ciğerin içinden yürekleri de çıkıyor. Ciğerleri kuş başı doğrayıp güzelce yıkadıktan sonra biraz kekik ve kimyonla karıştırdıktan sonra kenara bırakıyoruz. Ben ciğerlerin bir kısmını sote için ayırdım. Sotelik olanların üzerine biraz kekik ve unlayıp kenara koyuyoruz.  Soğanları ince kıyıp tuzlayıp elimizle ovalayıp dinlenmeye bırakıyoruz.  2-3 orta boy patatesin kabuklarını soyup 4 e bölüp düdüklü tencere içerisinde suya atıyoruz. Üzerine biraz tuz, kekik ve 2-3 kaşık zeytinyağı ekleyip kapağını kapatıyoruz.  Diğer tarafta ev yapımı gün hamuru makarna haşlıyoruz. Pişe

Minyatür Sanatı

http://www.unutulmussanatlar.com/2012/07/minyatur-sanat.html Minyatür Sanatı    Osmanlıda Minyatür Batı dillerinde bir nesnenin küçük boyutlardaki örneğini belirten "Minyatür" sözcüğü, zamanla kitap resmi için kullanılan bir terim halini almıştır. Eski Türk kaynakları kitap resmi için "Nakış", "Tasvir"; minyatür ressamı için de "Nakkaş", "Musavvar" gibi sözcüklere yer verirler. Surname nedir?  Tıklayınız... 8. ve 9. yüzyıla ait olan ve günümüze gelmiş Türk resim sanatının örnekleri arasında, duvar resmi ve figürlü işlemelerin yanında minyatürler de bulunmaktadır. Türklerin eski yurtları Orta Asya'da, Türkistan'da yaşadıkları döneme ait olduğu düşünülen minyatür örnekleri hala Topkapı Sarayı arşivlerinde bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman'ın Şeyh Abdüllatif'i Kabulü (Hünername) Fatih Sultan Mehmed döneminden, 19. yüzyıla uzanan döneme ait ise çok sayıda minyatür eser günümüze ulaşmıştır. Fatih Sultan M

Popüler Optimist Nedir?

   Bazı kadın ve erkekler çok hareketli, şakacı ve devamlı tebessüm etmeyi başarabilen popüler optimist tiplerdir. Bunların kişilik özellikleri :   Arzusu : Eğlenmek, gününü gün edip, zor işleri başkalarına yaptırmaktır. Duygusal İhtiyaçları : İlgi, şefkat, onay ve kabul görmek. En Güçlü Yönleri : Bilgisi olsun olmasın, her yerde her zaman her şey hakkında konuşabilir. coşkulu bir kişiliğe , iyimserliğe, espri duygusuna, öykü anlatma yeteneğine sahiptir. insanlardan hoşlanır. En Zayıf yönleri: Düzensizdir, ayrıntıları ya da isimleri hatırlayamaz, abartır, hiç bir şey hakkında ciddi değildir. işlerin yapılmasında başkalarına güvenir; kolay aldanır ve saftır. Bunalıma Girdiği Zaman : Yaşam eğlenceli değildir ve hiç kimse onu sevmiyordur. Korktuğu Şeyler : Sevilmemek, sıkılmak, saate bağlı olarak yaşamak ya da harcadığı paranın kaydını tutmak. Hoşlandığı İnsan Tipi : Dinleyen, gülen, öven ve onaylayan. Hoşlanmadığı İnsan Tipi : eleştiren, esprilerine yanıt vermeyen, kendisinin şirin olduğ